Kişisel veriler ile ilgili sorumluluklar ve kişisel veri güvenliğinin sağlanması

Dünyada her hafta milyonlarca yeni insan internetle tanışıyor. Sosyal medya hesabı olan kişilerin sayısının nüfus artış hızını geçiyor. Kısacası dünya artık internet ve sosyal medyasız düşünülemiyor. Durum böyle olunca kişisel verilerin güvenliği konusunun önemi de artıyor.

Kişisel verileriniz ile ilgili verinin sorumlusu ve bu sorumlunun yükümlülükleri önemlidir.

Veri sorumlusu, kişisel verilerin işleme amaçlarını ve vasıtalarını belirleyen, veri kayıt sisteminin kurulmasından ve yönetilmesinden sorumlu olan gerçek veya tüzel kişiyi ifade eder. Tüzel kişiler, kişisel verileri işleme konusunda gerçekleştirdiği faaliyetler kapsamında bizatihi kendileri “veri sorumlusu” olup, ilgili düzenlemelerde belirtilen hukuki sorumluluk tüzel kişinin şahsında doğacaktır. Bu konuda kamu hukuku tüzel kişileri ve özel hukuk tüzel kişileri bakımından bir farklılık gözetilmemektedir.

Veri Güvenliğine İlişkin Yükümlülükler

Kanunun veri güvenliğine ilişkin 12. maddesine göre veri sorumlusu;

  • Kişisel verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesini önlemek,
  • Kişisel verilere hukuka aykırı olarak erişilmesini önlemek,
  • Kişisel verilerin muhafazasını sağlamak

ile yükümlüdür.

Kişisel verilerinizin risk altında olmasına neden olan çevrimiçi tehditler

Bilgisayar korsanları güvenlik açıkları bulduklarında fırsatı kolayca değerlendirip kişisel verilere ulaşabiliyor. Bu da çoğunlukla maddi kayıpları da beraberinde getiriyor. Bu nedenle bazı temel yöntemleri kullanmak ve çevrimiçi tehditleri ortadan kaldırmak gerekiyor.

Web izleme ve takip araçları

Daha önce incelediğiniz bir ürünü, ürünle ilgisiz bir web sayfasında gezinirken karşınızda görebilirsiniz. Bu da web izleme ve takip araçları tarafından izlendiğinizi gösteriyor. Ziyaret ettiğiniz bir web sitesi tarafından bilgisayarınızda depolanan bilgiler olarak tanımlayabileceğimiz çerezler, MAC adresleri ve diğer hesap izleme araçları yaygın olarak karşımıza çıkıyor. Size sunulan reklamlar memnuniyet verici olabilir; fakat bu araçları kişisel verilerinin güvenliğine saldırı olarak değerlendirenler de bulunuyor. AB ülkelerinde, web sitelerinin kullanıcılarını çerezler ve çevrimiçi takip yöntemleri konusunda bilgilendirmesi zorunluluğu bulunuyor. çevrimiçi izlenme konusunda endişeliyseniz uygulama, tarayıcı ve servislerin güvenlik önlemlerini kontrol edebilir, tarayıcı uzantılarından yararlanabilirsiniz.

Veri toplama

Çeşitli internet şirketleri ve operatörler, gerçek zamanlı olarak takip edebilme özelliği bulunan izleme sistemleri kullanarak tarayıcı verinizi biriktirebiliyor. Bazıları bilgisayar ya da router MAC adresinizi 3. parti reklamcı ya da şirketlerle de paylaşabiliyor. Dolayısıyla etkileşim kurmadığınız şirketler de size erişebiliyor. Google Haritalar gibi uygulamalar geçmiş ve gerçek zamanlı konumu takip edebiliyor.

Güvenlik eksikliği

Ağa bağlanan cihazlarınızdaki verilerin güvenliği, cihazın fiziksel güvenliği kadar önem taşıyor. bu nedenle birtakım güvenlik önlemleri almalısınız. Örneğin eski iletişim web HTTP standartlarını kullanan web sitelerinde, şifrelemeyi sağlayan sistem bulunmuyor. Bu durum o siteyi ziyaret eden cihazı riske atıyor. Kişisel verilerinizin 3. kişilerin eline geçmemesi, kimlik hırsızlığı ve dolandırıcılığa maruz kalmamak için güvenliğinden emin olduğunuz siteleri kullanın.

Nesnelerin interneti (IoT)

İnternete ve birbirine bağlı cihazların sayısı giderek artıyor. Nesnelerin IoT cihazlar sayesinde hayatımız daha kolay hale gelse de güvenlik açısından soru işaretleri bulunuyor. Bilgisayar korsanları artık akıllı televizyonları, akıllı hoparlörleri hedef haline getirmiş durumda. Bu nedenle akıllı cihazlarınızı yüksek güvenlikli olarak seçin.

Halka açık WiFi

Kamusal alanlardaki ücretsiz Wi-fi, cihazları saldırılara açık hale getiriyor. Bazı ücretsiz Wi-fi noktalarında e-posta, Facebook ya da Twitter ile giriş yaptığınızda spam maillere açık hale gelirsiniz. Dijital ortamda güvenliği sağlamak için web trafiğinizi şifreleyen bir VPN kullanın.

Sosyal ağlar

Stalker’ların hedefi olmamak için kişisel bilgilerinizi, adresinizi sosyal medya hesaplarınızda açıkça paylaşmayın. Hesaplarınız için güçlü bir şifrenin yanı sıra iki faktörlü kimlik doğrulama yöntemini tercih edin.

Kişisel verilerin korunması ile ilgili 6698 numaralı kanun da yürürlüktedir. İlgili kanun metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Kişisel verilerinizin en çok yayınlandığı ortamlardan biri olan web sitelerinizin de güvenliğinin en üzst düzeyde olması gerekmektedir. Bu anlamda Sitehane hazır web siteleri ile tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilir , güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir