Web sitenizin erişilebilirliğini arttırmanın yolları

Web sitesine erişilebilirlik, sitenizi, engelli kişiler için hiçbir engel bulunmayacak şekilde tasarlama uygulamasıdır. Bu, görme, işitme, fare kullanma, okuma ve anlama veya motor becerileri ile ilgili sorunları olan kişileri içerir.

Ancak bu, yaşlılar, ekranda okuma sorunu yaşayanlar veya “durumsal” kısıtlamaları olan tüm ziyaretçiler için kullanım kolaylığıyla da ilgilidir. Örneğin, belki de açık bir ofistedirler ve sesi dinleyemezler.

Web sitemi nasıl daha erişilebilir hale getirebilirim ?

Web sitesine çevrimiçi erişim için kılavuzlar ve kontrol listeleri vardır. Ancak sadece web sitesi tasarımınıza biraz empati ve farkındalık ile yaklaşmak büyük bir fark yaratacaktır. Konuyla ilgili önerilerimiz :

  • Görsel ve işitsel öğelere alternatifler sunun

Kullanıcılar, sitenizi “okumak” için ekran okuyucuları veya diğer yardımcı teknolojileri kullanabilir. Bir bilgi grafiğine, tabloya veya videoya gömülü önemli bilgileriniz varsa, konuşma metni veya resim yazıları da ekleyin.

  • Resimlerinize alternatif metin ekleyin

Alternatif metin, bir resimdeki içeriği açıklayan küçük bir metindir. Ekran okuyucularının buna erişebilmesi için sahne arkasındaki HTML koduna gider. Bu şekilde, resminizi göremeyen biri , resim içeriğinin ne olduğunu anlayabilir. Alt metninizi doldurmak, SEO açısından da iyidir.

  • Web sitenizin renklerini ve kontrastını iyi ayarlayın

Metninizin kolayca okunabilmesi için birbirinden yeterince farklı renkler seçin. Güvenli oynamak için hafif bir arka plan üzerinde koyu renkli metin tercih edin. Okunabilir web sitesi metni oluşturmaya gayret edin.

  • Büyük, net görülen metinler ve butonlar kullanın

Metnin büyük ve anlaşılır olmasını sağlamak için düğmelerin etrafında yeterli alan bırakın. Yanlışlıkla yanına tıklamak gerçekten sinir bozucu olabileceğinden, iki önemli düğmeyi yan yana koymayın.

  • Büyük, okunabilir yazı tiplerini seçin

Büyük, serif veya sans-serif yazı tiplerini kullanın ve dar veya dekoratif olanlardan kaçının. Bu konuda şöyle bir test yapabilirsiniz. Web sitenizi 60 yaşın üzerindeki kişilere gösterin ve gözlüksüz okuyup okuyamayacaklarını sorun. Okunabiliyorsa doğru yazı tiplerini seçmiş olma ihtimaliniz yüksektir.

Web sitesi erişilebilirliği tüm ziyaretçilere yardımcı olur

Çok küçük, teknik olmayan değişiklikler yaparak web sitenizi daha kullanışlı hale getirebilirsiniz. Ayrıca, sitenizi engelli kişiler için erişilebilir hale getirdiğinizde, web sitenizi herkes için daha kolay hale getirirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir