Yeni Bir Web Sitesi İçin Neler Yapılmalıdır ?

Yeni bir web sitesi açmak artık her zamankinden daha kolay hale gelmiştir. Ancak bu iş bir İçerik Yönetim Sistemi (CMS) seçip onu yüklemekle bitmiyor. Web sitenizi hem ziyaretçi hem de arama motoru dostu hale getirmelisiniz. Web sitenizi açtığınızda ilk ziyaretçilerinizi kaçıracak veya arama motoru sıralamanızı olumsuz etkileyecek sorunlardan kaçınmanız gerekir.

Web siteniz için önemli olan yapılacak işlemler şunlardır :

Doğru Alan Adı Seçimi :

Yeni web siteniz için gereken en önemli ilk adım doğru etki alanını seçmektir. Bununla ilgili farklı yaklaşımlar bulunuyor. Etki alanına ilgili bir veya iki terim ekleyerek web sitenizin amacını çok net bir şekilde gösterebilirsiniz. Alternatif olarak blog/işletmeniz için bir marka adı kullanabilir ve bunun için daha soyut bir etki alanı adı seçebilirsiniz. Marka adlı bir etki alanı seçmenin avantajı açık uçlu ve bu nedenle gelişime açık olmasıdır. İdeal etki alanı adı bu iki yaklaşımı da içinde barındırır.

Hosting (Barındırma) Hizmeti Alınması :

İlk web sitenizi kurarken kaliteli bir barındırma sağlayıcısıyla çalışın ancak makul ücretlerden de şaşmayın. Çoğu profesyonel barındırma sağlayıcısında başlangıç seviyesi fiyatlar olduğu için daha uygun maliyetli bir çözümle başlayabilirsiniz. CMS tabanlı sitelerin gerekliliklerini yerine getirmek gayet kolaydır. Ancak yine de barındırma sağlayıcısının SQL veri tabanı ve PHP erişimi açısından neler sunduğunu anlayabilmeniz gerekir. Sonuçta bunlar sitenizi destekleyen teknolojilerdir. Ayrıca barındırma sağlayıcınızla görüşüp ileride ihtiyaç olması halinde daha özellikli bir hizmete yükseltme yapmanın kolay olup olmadığını sorun.

İçerik Yönetim Sistemi Kurulumu :

İçerik Yönetim Sistemi kurulumu işlemine zaman ayırmalısınız. Detaylı kurulum talimatlarını ve ipuçlarını internet ortamında bulabilirsiniz. Bunlar her türlü sorunda size yardımcı olacaktır. Yükleme sırasında yanlış yapabileceğiniz pek bir şey yok aslında. İşler istediğiniz gibi gitmezse her zaman baştan başlayabilirsiniz.

Yalnızca Önemli Eklentileri Yükleme :

İçerik Yönetim Sistemleri eklentilerle ve yeni özelliklerle genişletilebilir. Bunlar çok yararlı olabilir. WordPress’te yeni bloglar için önerilen birçok eklenti bulunur. Ancak aşırıya kaçmayın. Her eklentiyle CMS’yi az da olsa yavaşlatırsınız. Bunun dışında düzgün yönetilmeyen eklentileri yüklemeniz durumunda site güvenliğinizi de riske atarsınız. Bu nedenle yeni eklentileri yalnızca ihtiyaç doğduğunda yükleyin.

İlgi Çekici bir Düzen Oluşturma :

İlk izlenim çok önemlidir. Bu nedenle web sitenizin düzeni seçtiğiniz konuya uygun olmalı, göze hoş gelmeli ve kullanımı mantıklı olmalıdır. Yeni okuyucularınız üzerinde olumlu bir etki bırakmak istiyorsanız doğru renkleri seçmeye, uygun yazı tiplerini kullanmaya ve ayrıca profesyonel görünümlü logo ve grafikler tasarlamaya dikkat edin.

Hataların Giderilmesi :

Yeni web sitenizi açmadan önce içinde teknik hata olmadığından emin olmalısınız. Sitenizin HTML ve CSS düzenlerinde teknik kontroller yaparak kodun geçerli olduğundan emin olun. Daha fazla bilgi edinmek için bkz. validator.w3.org. Sitenizi açmadan önce kullanılabilirliğini test etmeyi unutmayın. Hatalı içerik, eksik görüntü ve yazı tipi sorunları olmamasına dikkat edin.

Başlıca Tarayıcıların Tümünde Test Etme :

Site ziyaretçileriniz farklı cihazlar ve tarayıcılar kullanabilir. Bu nedenle sitenizi Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera ve Safari dahil başlıca tarayıcıların tamamında kontrol etmek çok önemlidir. Sitenizi mobil cihazlar için de test etmeyi unutmayın. Google, mobil ortamlara özel bir test programı sağlamaktadır: google.com/webmasters/tools/mobile-friendly.

İçerik Fikirleri için Beyin Fırtınası :

Sitenizi yayınlamadan önce güncelleme planınız hazır olmalıdır. Bu nedenle yeni içerik fikirleri için beyin fırtınası yapın. Konuya hakimseniz zaten aklınıza anında birçok fikir gelecektir. Bir zihin haritası kullanarak, rakiplerin analizini yaparak ve olası içerik alanları için yeni araştırmalar yürüterek de birçok fikir bulabilirsiniz.

Site İçeriklerini Önceden Hazırlama :

Asla işe boş bir siteyle başlamayın. Sitenizi yayınladığınızda içinde mutlaka önceden yazılmış en az birkaç tane makale olmalıdır. Yeni ziyaretçilerinizin tekrar gelmesini istiyorsanız sitenin ilk içerikleri ilgi çekmeli ve kaliteli olmalıdır.

Ana Sayfayı Yeni Ziyaretçileri Düşünerek Tasarlama :

Ana sayfa web sitelerinin vitrinidir. Bu nedenle daha da önemlidir. Yeni okuyucuların çoğu ana sayfanıza doğrudan veya bir makalenizi okuduktan sonra gelir. Okuyucularınız buraya geldiğinde sitenizin konusunu hemen anlamalı ve diğer içerikleri rahatça bulabilmelidir. Bu nedenle ana sayfa içerikleri yeni okuyucular göz önüne alınarak tasarlanmalıdır. Kısa bir girişten sonra blogunuzun ne hakkında olduğunu açıklayın ve sonra en yeni ve en popüler makalelerinizi listeleyin. Önemli alt sayfaların tümüne dahili bağlantı verin.

Yasal Bildirimler ve Gizlilik Bildirimleri Ekleme :

Sitenizin çevrim içi veri kullanımı yasalarına uyumlu olması için sitenize daima yasal gereklilik sayfaları eklemelisiniz. Bu belgelere ilişkin bazı örneklere buradan ulaşabilirsiniz.

Arama Motoru Optimizasyonu :

Arama motoru optimizasyonunun temel prensiplerini uyguladığınızda arama motorları web sitenizi bulabilir ve dizine ekleyebilir. SEO, bu temel prensiplerin ötesinde sıklıkla tartışılan karmaşık bir konudur. Konuyla ilgili bilgi sahibi olmanız önemlidir ancak SEO’ya çok fazla zaman harcayıp ilgi çekici blog içeriklerinizden ödün vermeyin.

Yükleme Süresi Analizi :

Arama motorları için kısa yükleme süreleri gün geçtikçe daha çok önem kazanıyor. Ortalama bir web kullanıcısı, web sitesinin yüklemesi çok uzun sürdüğünde siteden ayrılmayı tercih eder. Bu durum da trafiğinizi ve kazancınızı düşürür. Google PageSpeed Service Insights araçlarından yararlanarak web sitenizi analiz edebilir ve optimizasyon ipuçları alabilirsiniz.

Kullanılabilirlik Analizi :

Web sitenizde kolay gezinme yapılıp yapılamadığını ölçmek kolay olmasa da sitenize ilişkin ‘kullanıcı deneyimi’ çok önemlidir. Web sitenizin kullanımı ne kadar kolay olursa o kadar iyi. Mümkünse arkadaşlarınızdan ve aile üyelerinizden sitenizi kullanmalarını isteyin ve onlara karmaşık buldukları noktaları sorun.

Analiz Araçlarını Yükleme :

Web analiz araçlarını kullanarak web sitenizin performansını ölçün, popüler içeriklerinizi görün ve sorunlu kısımları öğrenin. Google Analytics, ücretsiz ve çok güçlü bir araç olduğu için geniş kitleler tarafından tercih edilir. Buna alternatif olarak açık kaynaklı bir platform olan matomo’yu kullanabilirsiniz. Tüm takip araçlarının doğru yüklendiğinden emin olun ve aldığınız sonuçlara göre hareket ederek web sitenizi iyileştirin.

Yedekleme Ayarlama :

Teknik sorunlar veya bilgisayar korsanı saldırıları nedeniyle içerik kaybetmekten daha sinir bozucu bir şey olamaz. Kaliteli barındırma hizmetleri düzenli aralıklarla sitenizi yedekler. Ayrıca bu hizmeti sunan birçok faydalı CMS eklentisi de mevcuttur. Bu işin altın kuralı, web sitenizin veri tabanı dahil tüm dosyalarınızı düzenli aralıklarla yedeklemektir. Böylece, olağanüstü bir durum yaşanırsa en güncel sürümü yeniden yükleyebilirsiniz.

Orta Vadeli İçerikleri Planlama :

Yeni web sitesi sahiplerinin ve blog yazarlarının çoğu, işe büyük bir azimle başlayıp birkaç hafta sonra sıkıntı yaşamaya başlar. Sitenizin kullanım süresinin ilk aşaması için bir içerik planı yaparak bu durumun üstesinden gelebilirsiniz. Her makaleyi planlamanız gerekmez ancak önemli içerikleri veya önemli eylemleri daha uzun vadede planlamalısınız.

Gelir Elde Etmeye Başlama :

Gelir elde etmenizi sağlayacak bağlantı ve bildirimleri web sitenize ne zaman eklemeye başlamalısınız? Sitenizi ilk açtığınızda olmasa da erkenden başlamanızı öneririz. Böylece birçok değerli deneyim kazabilir ve gelir sağlayacak birçok farklı içerik türü deneyerek hangisinin en fazla işe yaradığını görebilirsiniz. Gelir elde etmenizi sağlayacak içerikleri ekleme zamanı pek önemli olmasa da, bu içerikleri sitenize nasıl entegre edeceğinizi baştan düşünmek çok önemlidir.

Bir web sitesi oluştururken dikkat edilmesi gereken işlemleri kısaca anlatmaya çalıştık. Sitehane ürünleri site yeni bir web sitesi kurarken yapmanız gerekenlerin tamamını hazır halde sunmaktadır. Size sadece alan adınızı seçip , içeriğinizi dileriğiniz gibi içerik yönetim sisteminden düzenlemek kalmaktadır.

Ayrıca Sitehane ürünlerini kullanarak tüm bu işlemler için ciddi maliyetlerle karşılaşma riskini ortadan kaldırmış olursunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir