Siber saldırılar şirketlerin gördüğü riskler arasında ilk sırada yer alıyor. İş insanlarının yarısından fazlası da bu saldırıların artacağını düşünüyor. Siber fidye saldırılarında dünyada altıncı , Avrupa’da ilk sırada olan Türkiye’de de şirketlerin en sık karşılaştığı hasar ise siber fidye olarak öne çıkıyor.
Teknolojinin gelişmesi pek çok yönden olumlu olsa da zaman zaman güvenlik açısından sorun yaratabiliyor. Şirketler özelinde bakıldığında güvenlik konusundaki açıklar, kurumları zor duruma sokabiliyor. Yapılan araştırmalar da bu yöndeki tehditlerin son yıllarda arttığını gösteriyor. Allianz Risk Barometresi’ne göre 2020 yılında şirketler en büyük risk olarak (yüzde 39) siber vakaları görüyor. 2013 yılında bu oran yüzde 6 iken siber olaylar listenin 15. sırasında yer alıyordu.
Aynı rapora göre bu konudaki en riskli sektörler ise havacılık, finans, devlet ve kamu hizmetleri, teknoloji, telekomünikasyon olarak sıralanıyor.
Siber olayların en büyük nedenleri ise şöyle sıralanıyor:
- Veri veya güvenlik ihlali
- Casusluk
- Hacker saldırısı
- Fidye yazılımı
- Personel hataları
Güncel siber saldırılara karşı alınması gereken ilk önlem sistemlerin güncel tutulması. Bu sistemlerin arasında kullanılan işletim sistemi, üçüncü parti uygulamalar, antivirüsler ve yazılımlar da yer alıyor. Gartner’ın araştırmasına göre, dünya genelinde siber güvenlik harcamalarının 2022’de 133,7 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. İş insanlarının yüzde 68’i bu tür saldırıların artacağını düşünürken dünya çapında kayıt altına alınan siber suçların toplam maliyeti 2018’de 1 trilyon doların üzerine çıktı. 2020 yılında ise bir veri ihlalinin ortalama maliyetinin 150 milyon dolar olması bekleniyor.
Fidye saldırılarından etkilenmemek için, kaynağını bilmediğiniz e-postalardan gelen ekleri açmamanız , linklere tıklamamanız gerekmektedir. Ayrıca bilgisayarınızda mutlaka ücretli bir anti virüs programlı yüklemeli ve güncellemelerin eksiksiz yapılması gerekmektedir. Her ihtimale karşı, önemli dosya ve verilerinizi düzenli olarak yedeklemeyi de ihmal etmeyin.